sobota 26. března 2016

KŘÍDLA (Aprilynne Pikeová)
Ahoj, všechny Vás zdravím u mojí první recenze. Jedná se o první díl ze série Křídla. Před dvěma lety mi ji doporučila sestřenice a jsem hrozně ráda, že jsem si tuto sérii přečetla. Zatím napíši recenzi na první díl a uvidím, jak se Vám bude líbit, a podle toho bych napsala i na další díly. 
A teď už přímo k anotaci knihy. 
 
Série: Křídla

Oficiální název: Wings

Žánr: Román

Rok vydání: 2011, 1. vydání originálu 2009

Počet stran: 304

Nakladatelství: Fortuna Libri

Překlad: Alena Amchová

Vazba knihy: vázána
















Anotace: Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh - originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story - o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt.

Můj názor na knížku: První díl této knihy se mi hrozně moc líbil. Je to romantické, jsou tam víly a řeší se tam, proč je Laurel podzimní florela, odkud pochází, kdo jsou její rodiče. Moc pěkně se mi to četlo. Tento díl jsem měla přečtený ani ne za týden, což je u mě rekord. Je to napsané pěknou oddechovou formou a není to moc náročné. Kniha by se pěkně četla třeba v létě u vody nebo tak. Hrozně se mi na knížce líbílo, že autorka vtáhla přímo do jejího děje. Měla jsem někdy pocit, že tam jsem s nimi. Kniha je místy dost emotivní a hodně mě zasáhla. Je romantická i dobrodružná, takže byla super.
Můj názor na postavy: Postava Laurel se mi moc líbila, je hrozně milá a pro svoje blízké by udělala cokoliv. Někdy mě trochu rozčilovala tím, jak se chovala k Davidovi, když poznala Tamaniho, ale jinak ji mám moc ráda. Postava Davida se mi také hrozně líbila. Bylo pěkné, co všechno byl ochoten pro Laurel udělat. Co se týče postavy Tamaniho...tak ta se mi moc nelí, nejde o to, že byl nějak zlý, to vůbec ne, ale když zjistil, že našel Laurel, tak toho hned začal využívat  a tím jí trochu kazil vztah s Davidem

Vřele tuto knihu doporučuji všem, kteří máte rádi romantické a dobrodružné knihy. A u mě zabodovaly i obálky, mají hrozně pěkné obrázky.
 

Doufám, že se Vám moje první recenze bude líbit, a že na můj blog budete pravidelně chodit a číst si moje příspěvky. Budu ráda za jakýkoli komentář, a když mi třeba napíšete,  jaké recenze by se Vám ode mne líbily.
Takže se zatím mějte moc krásně, užívejte si poslední dny volna a Velikonoce a já se budu zase těšit u další recenze. Ahoj. 

 

8 komentářů:

  1. Wellp, dovolím si ti poskytnout pár tipů do začátku:
    • V prvé řadě recenze nemá být o převyprávění děje knihy a rozhodně nemá spoilerovat (a když už nějakou drobnou věc vyspoilovat potřebuješ, abys ji okomentovala, sluší se na to předem upozornit, aby to lidé omylem nepřečetli, když nechtěli). Má jít o jakési rozebrání díla a vyjádření názoru. Jak se to čte, jaké jsou postavy (z hlediska - skutečné, neskutečné, Mary Sue, otravné a tak, zase bez spoilerů, přirozeně), klidně můžeš rozebrat i ten děj, ale prostě bez toho, abys prozrazovala, co se stane a zkrátka cokoliv, co ke knize chceš říct. Jde o to knihu čtenářům přiblížit, aby si mohli udělat obrázek a posoudit, jestli stojí za přečtení.

    • Odstavce. Za prvé s nimi text vypadá mnohem přitažlivěji, protože to není jednotná hromada textu, ale především se lépe čte. (Ale zase nepsat každou větu na nový řádek, to jsem taky viděla a je to hrozný. S rozumem na to musíš :D)

    • Když už tu musíš mít ty popisky jako "Anotace" a "Můj názor", odentruj to alespoň, aby to nebylo tak nalepený na tu předchozí část. Nevypadá to dobře.

    • A obecně bych doporučila dbát trochu na úpravu. Nic ve zlym, ale třeba umístění té obálky a ta následná obří mezera mezi textem mi trhá oči.

    • Ti smajlíci jsou taky takoví... no. Moc se do recenzí nehodí. Obzvlášť ne v takovémhle počtu, neříkám jeden někde, kde si fakt nemůžeš pomoct, ale doopravdy ne tolik.

    • Není to nutnost, ale je fajn přidat do článku i nějaké obecné informace o knize - kromě názvu a autora třeba taky sérii, nakladatelství, počet stran a tak podobně.

    Jo a tohle není už čistě k recenzím, ale ke článkům obecně - doporučila bych přidávat i název článku. Blog je tak přehlednější a článek se dá lépe rozkliknout :D

    Každopádně držím s blogováním a psaním palce. Hlavně to nevzdávej, ono se to časem všechno naučíš a tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, děkuju moc za názor:) Rozhodně to nebudu vzdávat,ze začátku to bude tkakový všelijaký, ale budu se snažit aby to bylo lepší :)

      Vymazat
    2. Nemáš zač :) Ještě mě napadá, že by ti mohlo pomoct načíst si co nejvíc různejch recenzí od lidí, co už jsou v tom zběhlí a tak :)

      Vymazat
  2. Promiň, ale tomuhle recenze neříkám. Tvůj názor kratší než anotace.. Ne vlastně pardon, ona to není anotace, protože kdyby to byla anotace neobsahovalo by to tvůj názor a popis děje! Zjisti si prosímtě co je anotace!!! Protože to v žádném případě není to co si tam dala.! (A pokud ten text pak upravíš a já potom budu vypadat jako blbá, je mi to jedno, vím co jsem četla) A ještě k tomu značná část z toho tvého textu jsou pozdravy a opěvování návštěvnosti. Nevím, jestli nečteš recenze ostatních, ale takhle opravdu nevypadají. A k tomu co si z knihy prozradila.. Hmm jak to říct, aby to nebylo moc zlé - Pro nás, kteří již sérii četli to není nic hrozného, ovšem pokud si tohle přečte někdo, kdo knihu ještě nečetl tak si mu prozradila 75% věcí... A troufnu si říct, že by ho tohle na knihu nenalákalo. Tedy alespoň mě ne. Promiň, vím, že začínáš, ale tohle fakt ne... Nezvrdím, že já jsem dokonalá, ale za tohle bych se dost styděla. A na zaměř se také na gramatiku, sice taky dělám chyby, ale základy bys mohla znát:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, děkuju moc za názor a dám si na to pozor. Budu se snažit aby to bylo lepší:)jak říkám, ze začátku to bude takový všelijaký, ale postupem času to bude určitě lepší:)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tvém blogu jsem poprvé :) Recenzi to ještě úplně nepřipomíná, ale spoustu rad už najdeš tady v komentářích :) Chce to vylepšit, ale jako začátek to je dobré :) Všichni jsme nějak začínali a když si vzpomenu na svoji první recenzi..:D Rozhodně to nevzdávej, časem se všechno vylepší :)Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za radu :) jj vím, že to tedka ještě je takové všelikajé, ale časem to bude určitě lepší :) rozhodně to vzdávat nechci :) baví mě to, takže..:D

      Vymazat
  5. Na začátek je to dobré. Nebudu sem psát nějaké rady, protože jich tu je už celkem dost, ale máš o hodně lepší recenzi než já, když jsem začínala. Já jsem zkopírovala anotaci z buxu a pak jsem tam napsala třemi větami svůj názor. Prostě hrůza. :D

    OdpovědětVymazat